ZA KAŽDÉHO POČASÍ (SVATEBNÍ PRANOSTIKY)

Ať realizujeme svatbu v zimě, na jaře, na podzim nebo v létě, vždy přijde jedno zaručené „déjà vu“. Pár dní před svatbou, kdy je vše perfektně připraveno, slýchávám od samotných snoubenců a jejich rodinných příslušníků tutéž větu: „Teď už jen, aby nám vyšlo to počasí.“

Novomanželé v různých ročních obdobích

 

Ať realizujeme svatbu v zimě, na jaře, na podzim nebo v létě, vždy přijde jedno zaručené „déjà vu“. Pár dní před svatbou, kdy je vše perfektně připraveno, slýchávám od samotných snoubenců a jejich rodinných příslušníků tutéž větu: „Teď už jen, aby nám vyšlo to počasí.“ A většinou s potutelným úsměvem dodávají: „Doufáme, že jste nám ho dobře objednala!“

Tak především považuji za důležité říct, a věřím, že mluvím za všechny svatební agentky, že počasí opravdu na objednávku nefunguje. A věta, kterou slýchám před každou svatbou nejméně třikrát, akorát snižuje mé profesní sebevědomí, protože jinak mám samozřejmě vše do detailu připraveno. (Dělám si legraci: věta o počasí je pro mě nesmírně důležitá, ujišťuje mě o tom, že snoubenci i jejich rodina považují vše, krom počasí, za připravené.)

No a také se tu veřejně ptám: které počasí je pro svatbu perfektní?! Když je vedro, říkávají snoubenci: „Jen ať není takové příšerné dusno!“, když je zima, slýchávám: „hlavně ať se trochu oteplí, nebo nám tu zmrznou.“ V případě deště: „No snad to ustane,“ a když sněží, to se raději lidé ani neberou.

Dámy a pánové, snoubenci i nesnoubenci, slyšte a vězte: ať je zima nebo mráz, ať je teplo nebo dusno, i když sněží, padají kroupy nebo pálí sluníčko… každé počasí je pro svatbu ideální. Jen je třeba „vidět sklenici poloplnou, nikoliv poloprázdnou“.

KDYŽ JE DUSNO A VEDRO

Připravte pro jistotu pár opalovacích krémů, repelentů a slamáků. Víte pár dní před svatbou, že bude i ve stínu tolik stupňů, že Váš svatební dort by se roztekl během několika minut? Pak si pojistěte chladnou úschovu a nakupte nanuky. Svatebčané Vám za ně budou „zobat z ruky“. Místo svatební výslužky rozdejte vějíře a věřím, že Vaše fotografie - s ovívajícími se svatebčany s nanuky – budou zaručeně nevídané.

KDYŽ PRŠÍ

Moc lidí mi to nevěří, ale pro mě je svatba za deště tou nejatraktivnější variantou. Nevěsta v holínkách, polibek pod deštníkem, svatebčané schovávající se pod stříškou… neznám krásnější svatební fotografie. Z obřadu za deště není třeba mít žádný strach, ale samozřejmě potřebujete dostatek deštníků. Nevěsty, využijte toho, kdo Vás vede k oltáři, aby nad Vámi podržel deštník a nezapomeňte si pořídit takový, aby ladil se stylem Vaší svatby. Pro svatební hostinu ale rozhodně doporučuji mít suchou variantu. (Případ svatebního krupobití jsem osobně ještě nezažila, pak ale nabádám schovat se pod stříšku a přečkat, asi nikdo by si nepřál dostat kroupou do nosu.)

KDYŽ SNĚŽÍ

Svatba na sněhu je sama o sobě nádherná. Jak řekl svatební koordinátor v mém oblíbeném filmu se svatební tematikou „Díky Bohu, že sníh se svatbou barevně ladí“. A je to tak. Navíc, kdy jindy, než v zimě, můžete zakomponovat do svatební výzdoby tak úchvatné dekorace, jako například rampouchy nebo sněhové vločky? A když je, jak se tady v Čechách říká, ze sněhu jen ošklivá břečka? No a co, však přeci neděláte svatbu venku. Utvořte z Vašeho interiéru ledové království a zahřejte jej Vaší společnou láskou.

A abych podpořila moje výše uvedené tvrzení, že žádné počasí není pro svatbu zrádné, uvádím zde svatební pranostiky, které vychází z dávné svatební historie, a tedy na nich musí něco být:

  1. Svítí-li v den obřadu slunce, bude v manželství slunečná pohoda.

  2. Prší-li v den svatby, prší novomanželům štěstí.

  3. Jasný svatební den znamená radost ve společném životě.

  4. Když ve svatební den padá sníh, znamená to štěstí, radost a bohatství.

Sdílení

Diskuze

comments powered by Disqus

↑ nahoru