SVATEBNÍ KNÍROMÁNIE

V českých vodách většinou drží ženich tradici hladce oholené tváře, ale jak tak sleduji úspěch „movembří" kampaně, věřím, že na listopadových svatbách čím dál častěji potkáme šviháckého ženicha s knírem.

Vzpomínám, jak jsem před lety potkala na konferenci bývalého kolegu Dana s výrazně změněnou image: místo hladce oholené tváře se mu na ní vyrojil knír. „Proč ses najednou rozhodl pro takovou změnu?", ptala jsem se zvídavě. Kamarád mi vysvětlil, že si nechal knír narůst kvůli MOVEMBERu, projektu šířícímu veřejnosti povědomí o rakovině prostaty. Projekt využívá odvážných mužů, tzv. MO bratrů, jako chodící reklamu. A funguje to! Dnes se hrdě hlásím k MO sestrám a můj partner pěstuje každoročně v listopadu exotičtější knír (rozumějte: jakýkoliv knír je pro mě po oholených letech exotikou).

A právě proto, že je aktuálně N(M)OVEMBER (november + moustache = movember), rozhodla jsem se napsat na svatební blog o knírech. A co mají vlastně společného svatby a knír? Mnoho!

Ženichova vizáž

Ve druhé polovině 19. století se staly kníry nejrůznějších tvarů i délek oblíbeným doplňkem zevnějšku důstojnických šviháků a kavalírů. Částečně za to mohl uznávaný rakouský císař František Josef I., jehož knír se stal módní ikonou. A ačkoliv po první světové válce dostály obliby především oholené tváře a knír byl spojován spíše posměšně s „rakušáctvím", velmi rychle se na módním poli rehabilitoval. V dnešní benevolentní době tak mohou muži snadno měnit díky vousu image, stejně tak, jako žena prostřednictvím účesu. Knír, bradka, plnovous, hladce oholená tvář... všechno je povoleno a všechno může vypadat hezky a stylově, když muž vous správně zvolí a upraví (ale o tom zase jindy).

V českých vodách většinou drží ženich tradici hladce oholené tváře, ale jak tak sleduji úspěch „movembří" kampaně, věřím, že na listopadových svatbách (a že jich zatím moc není) čím dál častěji potkáme šviháckého ženicha s knírem. A třeba je jen otázkou času, kdy i sezónní svatby zaplaví kníratí elegáni.

Knír na svtebních tiskovinách

Na západě se stal knír vcelku běžným svatebním symbolem ženicha, nebo-li muže. Je to logické. Svatba je svazkem muže a ženy. A když na scénu nastoupili různí svatební agenti, grafici či designéři, potřebovali ke svým kreativním hrátkám symbol muže a symbol ženy. Nám známé symboly, které často vídáme na dveřích toalet v restauracích však nejsou zdaleka tak vkusné, jako knír a našpulené rtíky, co myslíte?

Symbol kníru tak můžeme spatřit v mnoha variantách na stylových svatebních oznámeních i jiných tiskovinách, jakými jsou menu, cedulky pro označení stolů, svatební harmonogram, a další...

Knírek Knírek

Knír pro zábavu

V neposlední řadě lze knír využít jako nástroj zábavy pro svatebčany. Ptáte se jak? Mnohými způsoby!

Osobně jsme na námi realizovaných svatbách již vyzkoušeli mnohé druhy knírů nalepených na špejli jako rekvizitu k fotografování, a to byste se divili, kolik bylo zábavy. Jednou se nám svatebčané málem pohádali o knír ala Freddie Mercury.

Také jsme vyrobili knírky, které jsme nasadili na brčka do limonád. Každého svatebčana popíjejícího limonádu tak ozdobil fešný knírek a fotograf měl co dělat, aby všechny veselé momentky zachytil.

Zábavy s motivem kníru ale můžete vymyslet mnohem víc. Na níže uvedených fotografiích najdete malou inspiraci.

{wellgroomedblog.com / papermoonweddings.com / wellgroomedblog.com / pocketfulofdreams.co.uk / poptasticbride.com / justinerussoblog.com / omgimgettingmarried.com / stumbleupon.com / blogs.dexknows.com / blovedweddings.com / everylastdetailblog.com / jamiey.com}

Sdílení

Diskuze

comments powered by Disqus

↑ nahoru