NEBOJTE SE BAREV

Jakou budete mít barvu svatby? Ještě před pár lety by otázka nebyla příliš logická. Svatba měla prostě takovou barvu, jaká byla k sehnání. Dnes je barva svatby však jednou z prvních věcí, kterou snoubenci řeší.

Družičky v zelených šatech a s barevnými botami

Ještě před pár lety jsem byla, co se barev týče, docela konzervativní. Od dětsví jsem měla potřebu "ladit" a mívala jsem pocit, že když si na sebe obléknu víc než dvě barvy, budu vypadat jako z cirkusu. Ovšem pryč je ta doba, kdy se po českých ulicích procházely šedé myšky, dnes frčí barvy a lidé se jich nemusí bát. Samozřejmě to chce špetku vkusu a trochu estetického cítění, ale úplně v klidu sladím růžovou, modrou a žlutou, tři výrazné barvy do jedné kopy a nebojím se přidat vzor... A stejně tak, jak je to s outfitem, je to i s barvami Vaší svatby.


Vzpomínám si na svou úplně první svatbu. Bylo mi devět let a můj strýc si bral tetu Marušku. Tehdy mi připadala nevěsta naprosto okouzlující - šaty s desítkami volánů a kanýrů, takže pokud ji chtěl snoubenec políbit, musel se naklánět z metrové vzdálenosti. Ve vlasech trvalá a kýčovité dorty. (Samozřejmě to byla na tehdejší dobu špička! Hleděla jsem na ni s údivem a byla si jistá, že jednou budu chtít být stejně nádhernou nevěstou.)

Já jsem šla za družičku. Dostala jsem velmi podobné šaty, jako měla nevěsta, z čehož jsem samozřejmě radostí nemohla několik týdnů dospat. Ve svatební den jsem si připadala velmi důležitě a opravdu pozorně se soustředila na dění kolem, jako bych věděla, že o necelých dvacet let později budu poletovat kolem v roli svatební agentky. Vzpomínám si na celý průběh svatebního obřadu, každý detail svatební hostiny, ale také na svatební přípravy a plánování. A víte co? Nějaké barvy tehdy vůbec nikdo neřešil.

Nic neladilo s ničím. Ani dorty, ani boty, ani šaty, a už vůbec ne barva ubrousků nebo sladkostí na stole. Prostě bylo to, co bylo. Sehnat ubrousky s holubičkou bylo umění a jako svatební obuv posloužily jediné dostupné bílé (a mnohdy ani ne bílé) lodičky.
Když už nastala doba rozmachu podnikatelů a obchody začaly nabízet různobarevné doplňky, jednoho dne někoho napadlo začít řešit barevnost na svatbě. V té době se ovšem barvy řešily systémem: bílá a možná nějaká další barva k tomu. Čím nenápadnější, tím lepší. Zlatá, béžová... Pak nastoupily časy vínové a světle pastelové, až se některé nevěsty "rozjely" a zvolily například modrou, nedej Bože oranžovou.

Je tomu vlastně teprve pár let, kdy na svatbách můžeme vídat celou škálu barev, samozřejmě také díky dostupnosti zboží, které se nebojíme objednat až z Číny nebo z Anglie. Stále je ale Česká republika ve volbě svatební barevnosti pozadu. Pořád mám "ze svých snoubenců" pocit, že se obávají kombinovat barvy dvě, natož tři nebo čtyři.

Jednou za mnou přišla zoufalá nevěsta. Měla vysněnou fuchsiovou svatbu, ale se svým nastávajícím nemohla najít ideální prostory pro svatbu v jejich regionu. Pak jsem, po pár týdnech pátrání, zjistila, že přímo v jejich obci je úžasný kulturní dům za neodaletelnou cenu a s nádhernými a flexibilními prostory. Nevěsta se ihned ohradila: "Samozřejmě, že bychom to udělali u nás v kulturáku, je krásný a nově zrekonstruovaný, ale ta barva! Já prostě nechci ustoupit ze své vysněné fuchsiové!" "A proč byste měla?", ptala jsem se. Kulturní dům byl totiž česrtvě vymalovaný, a to výrazně tyrkysovou barvou. Nevěsta si za žádnou cenu nedokázala představit kombinaci růžové a tyrkysové, i když se vůbec nebránila více barvám. Nakonec jsem ji přesvědčila. Výraznost obou barev jsme zneutralizovali světle béžovou... Bílá, krémová, fuchsiová a tyrkysová. Co by na to přes dvaceti lety říkali svatebčané?

Různé barevné svatební detailyNebojte se barev! Máte několik oblíbených barev a nemůžete se rozhodnout? Volte všechny. Dohadujete se s partnerem, protože Vy si stojíte za meruňkovou a on má představy o bledě modré? Pak ať je Vaše svatba "podobojí". Fantasii se meze nekladou.

Při kombinaci několika barev doporučujeme držet se několika zásad, které zajistí, že Vaše svatba nebude jedním velkým cirkusem, ale vkusným eventem:

1. Čím více barev volíte, tím je důležitější držet se odstínů.

2. Čím více barev vybíráte, tím spíše si dejte záležet na prostorách. Pokud chcete mít vínovo - zlato - černo - bílou svatbu a vyberete prostory, jejichž stěny budou vymalovány na zeleno a doplňky budou postříbřené, pak můžete rovnou do programu zařadit klauna a na hostinu pozvat krotitele se lvy.

3. Pozor na oděvy svatebčanů: opět platí, že čím více barev bude na Vaší svatbě, tím více Vám svatebčané mohou svými outfity zkazit celý dojem, který se pak bohužel odrazí na výsledných výstupech ze svatby (fotografie i svatební film). Pokud zrovna nechcete předepisovat svatebčanům barevnost oděvu, pokuste se rozumně domluvit alespoň s těmi, co na Vaší svatbě hrají důležitou a tedy i výraznou roli - družičky, rodiče, svědkové.

4. Čím více barev, tím více laďte Vaši svatbu do detailů. Celý koncept tak bude působit ohromně promyšleně. Heslem "do detailu" se chlubí naše svatební agentura, a proto se nebojíme personál pronajatých prostor požádat, aby zkusili i welcome drink namíchat v barvách svatby, nebo aby (a teď se slabší povahy posaďte, prosím) například vyměnili světle modrý toaletní papír za bílý. Až si bude Vaše kamarádka (promiňte mi to) utírat zadek v barvě Vaší svatby, vězte, že si ji zapamatuje na věky.

Svatební výjevy ve výrazných barvách - růžová a tyrkysová

Sdílení

Diskuze

comments powered by Disqus

↑ nahoru